Na 5 porcí budeme potřebovat:

1 kg krůtích prsou v celku
1 lžíce soli
1 lžička namletého bílého pepře
½ lžička krupicového cukru
1 lžička mleté papriky
1 lžička kurkumy
½ lžička muškátového oříšku
2-3 lžíce rostlinného oleje
1 hrst petržele
1 chilli paprička k podávání

QUINOA

200g quinoy
500ml vody nebo drůbežího vývaru
sůl a mletý pepř

ZELENINA

2 velké mrkve
½ celer
10 malých šalotek
2 lžíce přepuštěného másla
1 lžíce rostlinného oleje
½ citronu

PESTO

1 hrst sladkolisté petržele
1-2 stroužků česneku
1 lžíce slunečnicových semínek
50g strouhaného parmezánu
200ml rostliného oleje
sůl a namletý pepř
šťáva z ½ citronu

Pokud máte možnost, bouchněte do masa párkrát tenderizérem, maso hezky zkřehne a koření se tak dostane i dovnitř. Ze všech zbylých ingrediencí kromě oleje, vytvořte suchou kořenící směs. Maso ze všech stran dobře posypte a marinujte v lednici ideálně přes noc, klidně i tři dny. Před pečením maso potřete olejem a prudce opečte ze všech stran na pánvi. Pak vložte do trouby vyhřáté zhruba na 120 stupňů celsia a dopékejte asi 1,5h nebo dokud nebude hotové, ale stále šťavnaté. Quinou nejdříve v hrnci nasucho opražte, jakmile začne praskat, zalijte vodou nebo vývarem. Vařte 6-8minut, pak hrnec odstave, přikryjte poklicí a nechte quinou asi 20 minut dojít. Dochuťte solí a pepřem.
Mezitím nakrájejte mrkev a celer na kostičky, šalotky přepulte. V pánvi ohřejte máslo a urychleně orestujte kostičky zeleniny. Jakmile začnou chytat barvu a měknout, přidejte plátky šalotky a ještě chvíli restuje, zhruba 3 minuty. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Petrželku rozmixujte spolu s česnekem, slunečnicovými semínky, parmezánem a částí oleje. Pokud se vám bude pesto zdát příliš husté, přidejte další olej. Nakonec pesto dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Upečené maso nakrájejte na 5mm plátky. Quinou rozprostřete na talíř, přidejte orestovanou zeleninu a plátky masa. Vše zakápněte bylinkovým pestem a dokončete pár lístky petrželky a chilli papričky. Dobrou chuť!