Autoimunitní onemocnění se v naší společnosti vyskytují stále častěji, v České republice jsou některým z nich postiženy řádově desítky tisíc lidí. Tyto nemoci se obecně velmi obtížně léčí a s mnohými si lékaři umí poradit jen málo, nebo vůbec. Důvod jejich vzniku je u všech stejný. Imunitní systém, který nás má chránit, se obrátí proti nám a napadá naše buňky a tkáně. Dle typu onemocnění dochází k postižení specifické části těla, ať už kůže u lupénky, štítné žlázy u Hashimotovy nemoci nebo kloubů u revmatoidní artritidy atd.  Genetická predispozice u těchto onemocnění představuje zhruba jednu třetinu rizika, další dvě třetiny pocházejí z našeho životního prostředí, stravy a životního stylu.

Co je autoimunitní paleo protokol?

Autoimunitní protokol, zkráceně (AIP), je účinným nástrojem, jak dát tělu příležitost k uzdravení. Léčba je zaměřena na úpravu stravování a změnu životního stylu. Cílem je zmírnit nebo zastavit reakci imunitního systému a obnovit vnitřní rovnováhu v těle.

Dle přístupu AIP je potraviny možné rozdělit do dvou skupin. Ty, které zdraví prospívají a naopak ty, které přispívají ke vzniku zánětů a alergií. První skupina obsahuje mnoho užitečných složek a velmi málo nebo žádnou škodlivou. Příkladem je většina zeleniny, vnitřnosti, mořské plody. Do druhé skupiny patří potraviny, které mají relativní nedostatek zdraví prospěšných látek např. obilí, arašídy a většina sójových výrobků. Mezi těmito dvěma extrémy existuje tzv. šedá zóna. Do té spadají potraviny, které způsobují individuální alergické reakce. AIP, který je přísnější verzí paleo diety, se zaměřuje pouze na potraviny z první skupiny, aby umožnil tělu získat co nejvíce zdraví podporujících látek.

Stručný seznam dovolených potravin:

  • Vnitřnosti
  • Kvalitní maso
  • Ryby a mořské plody
  • Zelenina všech druhů a barev – doporučuje se 8–14 hrnků denně
  • Houby
  • Bylinky a koření
  • Kvalitní tuky
  • Ovoce – cca 10–20 g denně (kvůli obsahu fruktózy)
  • Probiotické a fermentované potraviny (kombucha, nápoj z Tibi krystalků, kysané zelí)
  • Mořské řasy (kromě řas chlorela a spirulina, které jsou stimulátory imunitního systému)

Seznam zakázaných potravin:

  • Obilí
  • Luštěniny
  • Mléčné výrobky
  • Rafinované a zpracované cukry a oleje
  • Vejce (zejména bílek)
  • Ořechy
  • Semena (včetně kakaa, kávy a koření)
  • Brambory, rajčata, lilky, sladká a pálivá paprika, kajenský pepř, červená paprika, kustovnice atd., a všechna koření, která ji obsahuje
  • Potraviny obsahující lepek
  • Alkohol
  • Analgetika jako např. aspirin nebo ibuprofen
  • Umělá sladidla včetně stévie
  • Emulgátory, zahušťovadla a další přísady do potravin  

Vzorový jídelníček:

Před snídaní je vhodné nalačno vypít sklenici vody se 2 lžícemi jablečného octa. (nejlepší je domácí, pokud je kupovaný tak je vhodný nefiltrovaný a nepasterizovaný)

Snídaně: Masová směs s batáty

  • 750 g mletého hovězího (optimálně v bio kvalitě)
  • 750 g velký sladký brambor (batát) – oloupaný a nakrájený na kostky
  • 1 velká cibule nakrájená na kostky
  • 1-2 lžíce kokosového oleje
  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 lžičky soli 
  • nasekaná nať čerstvé petržele

Postup: Zahřejte kokosový olej na pánvi. Orestujte nakrájené batáty. Přidejte cibuli a osmažte, aby zesklovatěla. Mezitím orestujte maso na jiné pánvi nebo odložte stranou brambory a použjte stejnou pánev. Přidejte koření a sůl a osmažte maso do hněda. Smíchejte brambory s masem a posypte čerstvou petrželí.

Oběd: Kuřecí játra s květákovou rýží

květáková rýže 1

  • 500 g kuřecích jater
  • 1 menší cibule, zázvor
  • lístky čerstvé bazalky
  • trocha vývaru na podlití (lze nahradit vodou)
  • olivový olej
  • sůl

Na kvalitním olivovém oleji osmažte na drobno nakrájenou cibulku do zlatova, přidejte očištěná játra a nechte orestovat, zalijte trochou vývaru, přidejte lístky bazalky na drobno nakrájený zázvor a nakonec osolte.

Květáková rýže:

  • květák
  • kokosový olej
  • cibule
  • kokosové mléko
  • kurkuma
  • sůl

Cibuli nakrájejte na kostičky, lehce osmažte na kokosovém oleji, přidejte (v mixéru na drobno rozmixovaný) květák, kurkumu a osolte. Zalijte kokosovým mlékem a vařte do měkka, až se odvaří voda.

Večeře: Cuketové nudle s avokádovým pestem

  • 6 velkých cuket nakrájených pomocí spiralizéru
  • 1 lžíce olivového oleje

Na pesto budete potřebovat:

  • 2 zralá avokáda
  • hrst čerstvých bazalkových lístků
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ hrnku piniových oříšků
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje

Pomocí spiralizéru vytvořte z cuket špagety a položte je na papírovou utěrku, aby se odstranila přebytečná voda.  V mixéru rozmixujte avokádo, bazalku, česnek, piniové oříšky, citrónovou šťávu a sůl. Nakonec přidejte olivový olej. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a přidejte cuketové špagety, nechte rychle osmahnout minutu nebo dvě, až cuketa změkne. Hotové špagety přesuňte do velké mísy a zalijte avokádovým pestem.

Další informace najdete na blogu autorky: www.balancewithtcm.blogspot.com