Na šíření osvěty, informací a aktuálních poznatků o zdravém jídle mají svůj ohromný podíl nejen alternativci a foodbloggeři, ale také farmářské trhy a prodejny zdravé výživy. Mnozí z nadšenců předběhli nejednoho výživového a lékařského experta. Zatímco odborníci živili protitukovou hysterii, praktici z terénu doporučovali jíst nejkvalitnější potraviny a vyhýbat se vysoce průmyslově upravovaným produktům, zbytečným aditivům a reziduím agrochemikálií. A měli pravdu.

Dnes už i většina odborníků doporučuje upřednostňovat skutečné potraviny. Třeba v Brazílii mají dokonce státní výživová doporučení postavená na kvalitě potravin. Pionýrům, kteří u nás roky před dnešní módní vlnou propagovali skutečné potraviny, patří dík. Ale pozor, neznamená to, že vše, co se označuje jako zdravé a co najdete na pultech v obchodě se zdravou výživou, skutečně prospívá. V mnoha prodejnách nacházím i produkty, které bych si nikdy nekoupila – a nedoporučuji to ani vám.

Maskované nezdravé potraviny

Kterým „zdravým produktům“ bychom se měli obloukem vyhýbat? Uvítám, když můj seznam doplníte o nezdravé potraviny, které jste v prodejnách zdravé výživy našli.

  • Extrudáty jsou nejrůznější obiloviny zpracované za použití vysokých teplot a tlaku, mohou mít například podobu křehkých plátků. Preferují je hubnoucí lidé, kterým je jako dietní produkty doporučují výživoví poradci. Jsou totiž lehoučké. Že mají vysoký glykemický index, jsou obvykle naprosto nechutné a v podstatě nemají výživovou hodnotu, mnoho poradců vůbec neřeší. V podobě nejrůznějších křupek a instantních kaší jsou extrudáty oblíbené i u některých maminek. Tělu dodávají jen cukry. Obzvláště pro lidi s cukrovkou nebo s nadváhou by měly být naprosté tabu.
  • Sójové produkty mohou být jogurty, různé dezerty, mouka a proteinové izoláty. Posledně jmenované obvykle najdeme v produktech pro vegetariány a vegany od zmrzlin až po salámy. Sójové produkty jsou až na vzácné výjimky těžce stravitelné a přinášejí spíše rizika než zdravotní profit. Jinak je to v případě fermentované sóji, která našemu zdraví prospívá a která může mít podobu kvalitní miso pasty, tradiční sójové omáčky nebo sýrů tempeh a natto.
  • Sušená mléka mohou podle výsledků analýz Vysoké školy chemicko-technologické obsahovat rekordní množství trans tuků. Závěry sledování VŠCHT zní: „Analýzy sušených sójových nápojů jsme dělali letos, a to již potřetí. Zajíc byl vždy nejhorší z pohledu obsahu trans kyselin z celkových mastných kyselin. Letos jsme analyzovali Zajíc natura (42,7 % TFA), Zajíc plus (33,75 % TFA), Zajíc smetana 36,95 % TFA a Zajíc vláknina (35,27 % TFA), což jsou velmi vysoké obsahy, které se v jiných potravinách již nevyskytují.“ Produkt není ani bez trans tuků nic prospěšného, jde jen o směs škrobu a tuku s velmi malým množstvím extraktu ze sójových bobů. Ještě doplňuji, že obsah trans tuků dnes není na obale uváděn, zákazník tak nemá šanci se o něm dozvědět. Při nákupu skutečných základních potravin se však trans tukům pohodově vyhneme.
  • Rostlinná mlékaj sou nápoje připravované z vody, obilovin, ořechů a semínek. Teoreticky potraviny, které jde jen doporučovat. Problémem průmyslově připravovaných rostlinných mlék je, že ve skutečnosti skoro nic z toho prospěšného neobsahují a naopak jsou zbytečně obohacována o cukry a aditiva, které už určitě doporučovat nebudu. Na trhu jsou i mléka s „homeopatickou“ přítomností hlavní složky, jako třeba mandlové mléko značky Alpro, ve kterém najdete pouhé 2% mandlí.
  • Agávový sirup je zpravidla vysoce průmyslově upravovaný produkt získávaný ze sukulentů, jež rostou v Jižní Americe. Pro svůj nízký obsah glukózy má i nízký glykemický index, a to jenom 15. Jenže sirup po zpracování obsahuje přes 75 procent zdraví škodlivé fruktózy.
  • Sladkosti slazené agávovým sirupem nebo přímo fruktózou, jako třeba některé rakytníkové bonbony, nejsou zdraví prospěšné. Fruktóza podporuje vznik inzulinové rezistence, významně zvyšuje hladinu triglyceridů, rizikového faktoru srdečně-cévních nemocí. Podporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku obezity, cukrovky 2. typu, nemocí srdce a metabolického syndromu.
  • Vysoce průmyslově zpracované produkty, jako třeba mnohé bezlepkové pečicí směsi a bezlepkové produkty, jsou často koktejlem škrobů s hromadou aditiv a sacharidů. Přitom bezlepkové směsi jde udělat i zdravě, ze základních potravin bez kypřidel, fosforečnanů atd., jako třeba umí a nabízí PROBIO.
  • Müsli tyčinky jsou zpravidla různé zdroje cukrů slepené dalšími cukry. Výsledkem je produkt s vysokým glykemickým indexem se všemi jeho zdravotními riziky.

Proč jsou nezdravé potraviny v prodejnách zdravé výživy?

Křehké chlebíčky a další extrudáty vymyslel průmysl jako nabídku pro lidi, kteří drží diety nebo mají fobii z tuků. Prodejny je přebraly, protože dietní produkty jsou některými experty chybně propagovány jako zdravé. Ve skutečnosti neprospívají vůbec nikomu a jednoznačně je nedoporučuji.

Sušené sójové mléko a obecně produkty s ultra zpracovanou sójou jsou doporučované a konzumované mnoha striktními vegetariány, kteří chtějí jíst jako ostatní, a přitom dodržovat svoji výživovo-etickou restrikci. Vegetariánská strava může pohodově zajišťovat zdraví, ale i ta by měla být postavena na základních skutečných potravinách. Konzumace vysoce zpracovaných napodobenin založených na sójových izolátech neprospívá.

Slávu fruktózy a agáve sirupu rozběhli lékaři doporučující diabetikům sladit fruktózou. Tento omyl přebrali neznalí propagátoři zdravé stravy, někteří z nich problém pořád ještě nechápou, případně neradi přiznávají vlastní omyl. Vysoce průmyslově zpracované potraviny ve zdravé výživě jsou nesmyslem.

Kde nakupovat?

Ve zdravých výživách pořád najdete spoustu prospěšných potravin. Pokud chcete to nejčerstvější, zkuste jít přímo ke zdroji. Nakupujte skutečné potraviny u jejich pěstitelů a chovatelů. Základní minimálně zpracované potraviny (jako je třeba kváskové pečivo nebo jogurty a sýry) kupujte u jejich lokálních výrobců.

PharmDr. Margit Slimáková

www.margit.cz